Aktuelno

10.11.2008.

Izložba Riznice Manastira Hilandara

Povodom obeležavanja Dana muzeja, 6. novembra ove godine, Muzej primenjene umetnosti je priredio veliku izložbu Riznice Manastira Hilandara autora Dušana Milovanovića. Zahvaljujući učešću firme ’’Colorland d.o.o.’’, izložba je dobila na svom kvalitetu i reprezentativnosti.

Stoga nam je želja da se i sami uverite u rezultate ostvarene saradnje. Atraktivan dizajn same postavke, upotpunjen je OIKOS disperzivnim bojama Supercolor kao i  dekorativnim metalik materijalom Imperium, sa efektom zlatne prašine.

Utisak koji ostavljaju OIKOS dekorativni materijali i boje će učiniti da zaista u potpunosti doživite i osetite atmosferu samog manastira, kao i jačinu požara koji ga je 2004. godine zamalo uništio, i lepotu i vrednost izloženih dragocenosti.

Izložba je nastala kao rezultat trodecenijskog istraživačkog rada ekipe Muzeja primenjene umetnosti u manastiru Hilandaru i na Svetoj Gori, a među izloženim predmetima mogu se videti dragocenosti iz kolekcije Muzeja, kao i predmeti iz drugih institucija Srbije koji su nekada pripadali riznici manastira Hilandara. Po prvi put mogu se na jednom mestu videti sakralni predmeti koji pripadaju najvišim kategorijama kulturne i umetničke baštine srpskog naroda.

Autor enterijerskog resenja ove postavke je mladi doktorant na prestižnom Univerzitetu u Milanu, arh. Ivan Mangov.

Izložba će biti postavljena u Muzeju Primenjene umetnosti do 15. januara 2009.